Varčuj z energijo

Kako varčevati z električno energijo?

žarnica
Uporabljaj varčne žarnice, ugašaj luči in v čim večji meri izkoristi dnevno svetlobo.
A veš, da 25% energije porabimo le za razsvetljavo?
žarnica
Ugašaj električne naprave, ko jih ne potrebuješ!
Električne naprave v načinu pripravljenosti (stand-by) po nepotrebnem porabljajo energijo. Globalno naprave v načinu pripravljenosti porabijo kar 12 % električne energije gospodinjstev.

Kako varčevati s toplotno energijo

žarnica
Nastavi temperaturo prostorov na optimalno višino.
Najbolj primerna temperatura v sobah za delo in življenje je med 20 in 21° C, za spanje 18° C. Z znižanjem temperature prostora za 1°C se lahko prihrani do 6 % porabe energije za ogrevanje.
žarnica
Stanovanje v času kurilne sezone prezračuj tako, da za 10 minut hkrati odpreš vsa okna.
Zračenje stanovanja s stalno odprtim oknom je neučinkovito in povečuje porabo energije za ogrevanje.

Ideje in zanimivosti

Zapiraj hladilnik
Vsakič, ko odpreš hladilnik, izgubiš do 30 % hladnega zraka!
Vsakič, ko odpreš hladilnik, izgubiš do 30 % hladnega zraka! Zato hladilnik odpiraj le, kadar iz njega nekaj potrebuješ. O tem, kaj želiš prigrizniti, pa razmišljaj pri zaprtem ne odprtem hladilniku. Prav tako med kuhanjem vse potrebne sestavine iz hladilnika vzemi naenkrat, da ga ne bo potrebno odpirati večkrat ali ga celo pustiti odprtega dalj časa.
Neučinkovita raba energije
V Evropski uniji samo zaradi neučinkovite rabe energije porabimo kar 20 % več energije, kot bi bilo potrebno.
V Evropski uniji samo zaradi neučinkovite rabe energije porabimo kar 20 % več energije, kot bi bilo potrebno. Ob tem velja upoštevati tudi podatek, da četrtino vse porabljene energije v EU porabijo gospodinjstva. Zato je zelo pomembno, da se zavedamo, da naša dejanja lahko vodijo do sprememb. Naučimo se, kje vse energijo po nepotrebnem porabljamo in se zavežimo, da bomo z njo v prihodnosti (še) bolj varčni.
Ugašaj aparte
V povprečju je kar 75 % elektrike, ki jo uporabljamo za domače elektronske aparate, porabljene medtem, ko so ti aparati ugasnjeni.
V povprečju je kar 75 % elektrike, ki jo uporabljamo za domače elektronske aparate, porabljene medtem, ko so ti aparati ugasnjeni. Ti aparati energijo porabljajo zato, da so v stanju pripravljenosti – torej zato, da nam ni potrebno čakati minuto ali dve, da se prižgejo, ko jih potrebujemo. Energijo lahko privarčujemo tako, da aparate 100 % izključimo, ko jih ne potrebujemo. Med čakanjem na prižig televizije pa se lahko odpravimo po kozarec vode ali na WC pred ogledom filma.
Mikrovalovna pečica
Mikrovalovna pečica porabi približno 50 % manj energije kot običajne pečice.
Mikrovalovna pečica porabi približno 50 % manj energije kot običajne pečice. Ko potrebuješ na hitro pogreti ali odtajati majhne količine hrane, je torej najbolje, da to storiš kar z mikrovalovno pečico (če jo seveda imaš!). Poleti mikrovalovna pečica pomaga tudi tako, da proizvede manj toplote v kuhinji, torej je potrebno manj uporabljati klimo.

Dobre prakse

Za še več nasvetov, svežih idej in zanimivosti spremljaj našo Facebook stran. Lahko pa prispevaš tudi svojo idejo. Deli jo z nami na Facebooku ali pa jo pošlji na simona_dijak@goodyear.com.