Kaj je ogljični odtis?

Količino izpustov ogljikovega dioksida ponazorimo z izrazom ogljični odtis. Na zmanjševanje slednjega lahko vplivamo že z enostavnimi dejanji:

  • s pravilnim ločevanjem odpadkov,
  • z recikliranjem in ponovno uporabo,
  • s preprečevanjem nastajanja odpadkov,
  • z varčno porabo vode,
  • z varčno porabo energije,
  • s trajnostno mobilnostjo,
  • s trajnostno potrošnjo.

Torej z vsemi temami, ki smo jih v kampanji Pozor(!)ni za okolje že obravnavali v minulih šolskih letih in so nam zato že precej blizu. In mimogrede: ali veš, da je pri vsaki majici, uvoženi s Kitajske, poleg običajno nizke cene majice treba vračunati tudi ceno, ki jo zaradi izpustov ogljikovega dioksida med transportom zaradi prevoza plača okolje?

S svojim delovanjem in odločitvami puščamo za seboj pomembne sledi – tudi na našem okolju. In te sledi se pokažejo v količini ogljikovega dioksida, ki ga s svojim delovanjem izpustimo v ozračje. To imenujemo ogljični odtis.

Zakaj je pomembno, da pazimo na ogljični odtis?

Pomembno je, da pazimo na ogljični odtis.

Ogljikov dioksid, ki ga spuščamo v ozračje, rastline v procesu fotosinteze pretvarjajo v kisik. V zadnjih letih ljudje spuščamo v ozračje preveč ogljikovega dioksida; rastline na našem planetu ga ne uspejo pretvoriti v kisik. Zato se njegova količina v ozračju povečuje. Ste se kdaj vprašali, kakšne so lahko posledice?

Ogljikov dioksid vpliva tudi na segrevanje ozračja, to pa na podnebne spremembe. Posledice teh podnebnih sprememb čutimo že sedaj, tudi na primer prek vedno pogostejših vremenskih ujm doma in po svetu.

Ali lahko sami kaj storimo proti temu?

Začni zmanjševati svoj ogljični odtis.
Seveda. Z majhnimi koraki začnimo zmanjševati naš ogljični odtis.

 

Ampak kako?

Na zniževanje ogljičnega odtisa lahko z vsakodnevnimi dejanji vpliva vsak posameznik. Preberi nasvete, ki smo jih zbrali in znižaj svoj ogljični odtis.

Najpomembneje je, da znaš primerjati vplive različnih življenjskih slogov na okolje in – v kolikor je to mogoče – med njimi izbereš takega, ki najmanj obremenjuje naš planet.

Kako pa vem, kakšen je moj ogljični odtis?

Svoj ogljični odtis lahko tudi izračunaš. Eden izmed kalkulatorjev ogljičnega odtisa je na voljo na spletni strani Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj.

EKOprispevki dijakov – kako zmanjšati ogljični odtis?

V okviru kampanje Pozor(!)ni za okolje je letos prvič potekal natečaj v pripravi strokovnega prispevka na temo zmanjševanja ogljičnega odtisa. V natečaju so lahko sodelovali dijaki partnerskih šol kampanje, prispevke pa smo zbirali do konca meseca aprila. Ključni namen EKOprispevka je seznanjanje z različnimi vidiki zmanjševanja ogljičnega odtisa, saj smo v šolskem letu 2014/15 to tematiko prvič uvedli kot krovno temo projekta.

Med vsemi prispelimi nalogami sta nas najbolj navdušila prispevka – »Da bo pranje učinkovito in poceni« (prenesi .pdf) dijakinj Katje Vöröš in Melisse Sabrine Laissani z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter prispevek »Zmanjševanje ogljičnega odtisa na okolje« (prenesi .pdf) dijakinje Nastje Feguš z Gimnazije Ormož. Oba prispevka sta odlično sledila razpisanim kriterijem in smernicam za pisanje, obenem pa predstavljata dober primer, kako lahko z lastnimi dejanji poskrbimo za lepše in bolj zeleno okolje.

Vas zanima, kakšen pralni stroj morate kupiti, da boste privarčevali z energijo ali pa kako onesnaževanje vpliva ne samo na človeka in njegove dejavnosti, ampak tudi na rastlinje, vodovje, gozdove itd.? Za več informacij preberite najboljša EKOprispevka.