Pižama mladim ob informativnih dnevih: namesto ločevanja na subkulture, ločujte odpadke

Kranj, 10. februar 2017 – Letošnji informativni dnevi na slovenskih srednjih šolah, ki sodelujejo v Goodyearovi kampanji Pozor(!)ni za okolje, so obarvani zeleno. Dijaki namreč predstavljajo svoje celoletne okoljske aktivnosti in mladim obiskovalcem sporočajo, da na šoli dihajo za to, da bo iz njih več kot le CO2. Dijakom Gimnazije Ledina se je danes pridružil tudi Boštjan Gorenc – Pižama, ki je vesel, da je pojem ločevanja namesto v kontekstu subkultur zaživel v povezavi z odgovornim ravnanjem z odpadki.

Skrb za okolje je v domeni vsakega posameznika, tudi mladih. To je osrednje sporočilo, ki ga obiskovalcem srednješolskih informativnih dnevov dijaki posredujejo prek kreativnih okoljskih praks za zmanjševanje ogljičnega odtisa.

Mentorica projekta na ljubljanski Gimnaziji Ledina Nika Cebin poudarja, da se drug od drugega učimo, zato je pomembno, da smo dobri vzorniki: »Ledinci se učimo zdravo prehranjevati in živeti trajnostno. V letošnjem šolskem letu osvojeno znanje o ekološki pridelavi oljčnega olja, njegovi uporabi v kozmetiki in kulinariki na informativnih dnevih predstavljamo obiskovalcem. Pripravili smo tudi degustacijo različnih sort jabolk, ki so tradicionalna slovenska ozimnica, manjkal pa ni niti ledinski sladoled.«

Pizama

Pižama z dijaki z Gimnazije Ledina.

Dijakom, ki pod okriljem Goodyearove kampanje osveščajo o pomembnosti varovanja okolja, se je letos pridružil Boštjan Gorenc – Pižama: »Ko sem bil sam dijak, je bilo edino ločevanje, ki smo ga poznali, na metalce, reperje, grungerje, rejverje, pankse, skejterje in druge subkulture. Ekološka ozaveščenost je takrat pomenila, da ne mečeš odpadkov po tleh. Vesel sem, da se je zavedanje o pomembnosti našega odnosa do ekologije v petindvajsetih letih spremenilo odločno na bolje. Prepričan pa sem, da lahko prav vsak izmed nas naredi še nekaj več za čisto okolje.«

Bostjan Gorenc Pizama

Pižama mlade poziva, naj dihajo za to, da bo iz njih več kot le ogljikov dioksid.

Več utrinkov s srednjih šol v času informativni dnevov si lahko ogledate na Facebook strani kampanje Pozor(!)ni za okolje.