Ekskurzija na Dunaj

V okviru kampanje Pozor!ni za okolje smo šestim šolam sofinancirali prevozne stroške na okoljevarstveno obarvano ekskurzijo. Dijaki Gimnazije Franceta Prešerna Kranj so se v mesecu marcu odpravili na Dunaj.

Prevozne stroške smo sofinancirali tistim šolam, ki so v lanskem šolskem letu 2012/2013 spisale najboljše predloge za ekskurzijo, obarvano z okoljevarstveno tematiko. Prvi so nam poročilo z ekskurzije poslali iz Gimnazije Franceta Prešerna. Njihova ekskurzija je vključevala tudi obisk sežigalnice odpadkov, kjer so si med drugim ogledali proces ločevanja in zbiranja odpadkov ter njihove predelave.


Poročilo z ekskurzije

Sežigalnica odpadkov
Sežigalnica odpadkov

V sredo, 12. 3. 2014 smo imeli učenci Gimnazije Franceta Prešerna ekskurzijo na Dunaj. Pred našo šolo smo se zbrali malo pred četrto uro in se tako točno ob 4-ih odpravili na pot. Peljali smo se preko Štajerske, kjer smo imeli tudi kratek počitek in kasneje še enega na avstrijski strani. Pot smo nadaljevali do Dunaja, ob vožnji nam je naša vodička povedala nekaj o zanimivostih Dunaja. Tako smo ob prijetni vožnji na Dunaj prispeli okrog pol desete ure. Naprej nas je prijazen šofer zapeljal malo po Dunaju, da smo si ogledali stavbe in zanimivosti. Po kratki vožnji pa smo peš odšli do središča mesta.

Ogledali smo si Hofburg, nekaj znamenitih ulic, kot so Graben, Kärtnerstraße, itd. Pred stolnico Sv. Štefana smo se razšli. Nato smo imeli 2 uri prostega časa, večina nas je odšla po nakupih, poleg tega pa smo si še malo ogledali mesto in se okrepčali. Nekateri so si privoščili pravo dunajsko kavo, drugi pa sacher tortico.

Okrog 13-ih smo se zbrali na trgu pred Štefanovo cerkvijo in odšli do sežigalnice odpadkov. Tam smo se razdelili v dve skupini in si dobro ogledali sežigalnico, ki je bila res zanimiva. Ker je bila nekdanja sežigalnica zaradi požara uničena, je novo zasnoval znameniti arhitekt Friedensreich Hundertwasser, zato je le-ta zelo modernega in nenavadnega videza. Ogledali smo si proces ločevanja in zbiranja odpadkov, kot tudi njihovo predelavo, zaradi katere Dunajčani prihranijo mnogo stroškov, saj s sežiganjem pridobivajo energijo.

Dijaki pred Schonbrunnom
Dijaki pred Schönbrunnom





Po ogledu sežigalnice smo se odpeljali do Schönbrunna, kjer smo se slikali in si habsburško poletno rezidenco od zunaj ogledali. Tako smo se okrog petih odpravili na pot proti domu, pred šolo smo prišli malo pred deseto.

Dan na Dunaju je bil zares čudovit!


Maruša, 2.č, Gimnazija Franceta Prešerna