Gorenjske srednje šole ponovno pod drobnogledom EKOmisije

EKOmisija je danes zaključila prvi krog ocenjevanja ločenega zbiranja odpadkov po gorenjskih srednjih šolah, ki sodelujejo v kampanji Pozor(!)ni za okolje.

Ocenjevanje je EKOmisija začela včeraj in najprej preverila ločevanje na kranjskih in škofjeloških srednjih šolah, danes pa se je ustavila še na radovljiških in jeseniških. Tekmovanje v ločenem zbiranju odpadkov sicer poteka že četrto leto zapored, rezultati pa so iz leta v leto boljši.

"Prvi obisk EKOmisije je pokazal, da dijaki zgledno ločujejo odpadke; na nekaterih šolah so napake zares malenkostne, na nekaterih šolah pa se je ponovno izkazalo, da se kakovost ločenega zbiranja odpadkov po poletnih počitnicah nekoliko poslabša. Obisk EKOmisije je dijake ponovno opomnil, naj bodo pozorni na pravilno ločevanje odpadkov," je ob obisku EKOmisije povedala Anja Komatar, vodja kampanje v družbi Goodyear Dunlop Sava Tires, pobudnici projekta.

EKOmisija
Člani EKOmisije ocenjujejo pravilnost ločevanja odpadkov,
obenem pa šolam svetujejo, kako naj izboljšajo sistem
ločevanja.

Tekmovanje v ločenem zbiranju odpadkov je le ena izmed osrednjih aktivnosti v kampanji Pozor(!)ni za okolje, saj vse v kampanji sodelujoče šole tekmujejo tudi v izpolnjevanju EKOnačrta in organizaciji EKOdneva. V okviru tekmovanja v ločevanju odpadkov kampanja ne le osvešča dijake, temveč šolam pomaga pri izboljšanju sistema ločevanja odpadkov. Člani EKOmisije s številnimi izkušnjami na tem področju šolam svetujejo, kako je mogoče sistem še izboljšati, kar lahko vpliva tudi na zmanjšanje stroškov odvoza odpadkov.

Člani EKOmisije so ob koncu obiska na šolah sklenili, da je napredek v izboljšanju ločevanja odpadkov in urejenosti sistema viden, še vedno pa velik pomen pripisujejo osveščanju dijakov. Tudi Tisa Šink, EKOfrendica s Šolskega centra Kranj, izpostavlja pomen osveščanja: "Menim, da je največja težava pri ločevanju odpadkov na šoli povezana z naglico – sošolci namreč odpadek odvržejo v koš, pri čemer pa pogosto ne preverijo, v kateri koš so ga sploh odvrgli. Morda bi pomagalo še več osveščevalnih vsebin, plakatov, kjer bi pisalo, kam sodi kateri odpadek."

EKOmisija bo v letošnjem šolskem letu šole na Gorenjskem obiskala še enkrat. Šola, ki bo v šolskem letu 2013/14 na podlagi dveh ocenjevanj EKOmisije zbrala največje število točk, bo zmagovalka tekmovanja med gorenjskimi srednjimi šolami. Zmagovalci bodo razglašeni na zaključnem dogodku, ko bodo znani tudi rezultati tekmovanja v izvajanju EKOnačrta in organizaciji EKOdneva Pozor(!)ni za okolje, v katerem tekmuje še ostalih 15 šol iz ostalih slovenskih regij. V letošnjem letu v kampanji Pozor(!)ni za okolje namreč sodeluje kar 26 šol iz vse Slovenije, vseh partnerjev v kampanji pa je letošnje leto že 44.